Ajatuksia Suomesta ja Pohjoismaista Taloudellisia tosiasioita ei voi välttää

Kokoomus ja Euroopan keskustaoikeisto tarvitsee uutta verta ja linjamuutosta

  • Kokoomus ja Euroopan keskustaoikeisto tarvitsee uutta verta ja linjamuutosta

Toissapäivänä Saksan keskustaoikeistolainen puolue CDU valitsi seuraajan 18-vuotisen kauden tehneelle Saksan liittokansleri Merkelille. Puolue jakautui selkeästi kahtia, kun keskustavasemmistolainen ehdokas Annegret Kramp-Karrenbauer voitti niukasti 52 prosentin kannatuksella selkeästi konservatiivisemmaksi ja talousoikeistolaisemmaksi profiloituneen Friedrich Merzin. Tiukka vaalitulos viestii selvästi, että monet eivät ole tyytyväisiä Merkelin ja hänen seuraajansa linjaan.

CDU:lla on pohjoismaisiin sisarpuolueidensa tavoin ongelmia nykyisen poliittisen linjansa kanssa. Viime vuosina CDU on menettänyt asemiaan oikeistopopulistiselle AFD:lle ja talousliberaalille FDP:lle johtuen puolueen vaisusta veropolitiikasta ja heikosta pakolaiskriisin hoidosta. Valitun puheenjohtajan johdolla ei ole tulossa muutosta tähän kannatuksen kehityssuuntaan, sillä alustavien tietojen mukaan valittu puheenjohtaja ei tule tekemään suuria muutoksia puolueen tai hallituksen nykyiseen linjaan.

CDU:n vaalitulos muistuttaa merkittävän paljon Kokoomuksen viimeisintä puheenjohtajavaalia, jossa Petteri Orpo syrjäytti istuvan puheenjohtaja Alexander Stubbin sekä Elina Lepomäen vuoden 2016 puoluekokouksessa. Petteri Orpo edusti tyypillistä sosiaalireformista linjaa joka edustaa keskustavasemmistolaisuutta Kokoomuksessa, kun taas vastaehdokkaat olivat profiililtaan selkeästi enemmän kansainvälisiä ja markkinaliberaalimpia vaihtoehtoja.

Suomessakin on siis selvästi vallalla keskustavasemmistolaisuus Kokoomuksen sisällä, joka ajaa vahvaa valtiota ja ei ole valmis tekemään merkittäviä poliittisia siirtoja maahanmuuton tai veropolitiikan järkeistämiseksi. Suomen hallituksen talouspoliittinen linja ja veropolitiikka tuovat sen etenkin esiin. Suomen oikeistohallitus on onnistunut tekemää pieniä positiivisia muutoksia työmarkkinoiden saralla, joka on yhdessä parantuneen suhdannetilanteen ansiosta parantanut Suomen työllisyysastetta. Kuitenkaan Suomen oikeistohallitus ei ole onnistunut merkittävästi pienentämään kansan verorasitetta, jonka laskeminen olisi antanut avaimet  uusien työpaikkojen luomiseksi ja paremman talouskasvun saavuttamiseksi.

Nykyisen Kokoomuksen poliittiset linjat eivät juuri tarjoa kansainvälisille korkeakoulutetuille tai perinteisille porvaristolle, joka kärsii yhdestä maailman korkeimmasta verorasituksesta. Kokoomus kuten CDU on täysin unohtanut perinteisen kannattajakuntansa ja ne ajavat tällä hetkellä vain lisärahoitusta kannattajakuntansa taskusta lempeän maahanmuuttopolitiikkansa ja yhä kasvavien sosiaalitukien rahoittamiseksi. Kokoomuksen ja CDU:n nykyisen johdon linja ei aja perinteisen kannattajakuntansa tai kansantalouden etua.

Linjan terävöityminen on entistä tärkeämpää keskustaoikeistolaisille puolueille, kun ne kamppailevat niin vihreiden kuin oikeistopopulististen puolueiden kanssa korkeakoulutettujen ja keskiluokan äänistä. Kuten aikoinaan blogikirjoituksessani totesin aikoinaan, että Orpon valinta johti toiseen Kataislaisen kokoomusvasemmistolaisuuden aikakauteen, niin myös kävi. Nykyinen linja ei ole ainoastaan huonoa talouspolitiikkaa ja ongelmallinen perinteiselle oikeistolle, vaan se uhkaa olennaisesti yhteiskunnan kykyä rahoittaa hyvinvointivaltiota. Väestön ikääntyminen tulee entisestään vaikeuttamaan rahoitustilannetta ja jos Suomi ei ole houkutteleva korkeakoulutetuille, on päivän selvää, että ainoa vaihtoehto tulevaisuudessa on eläkkeiden ja etuuksien leikkaaminen.

Näistä sysitä johtuen Kokoomukselle ja muiden keskustaoikeistolaisten puolueiden olisi syytä terävöittää linjaansa ja tuoda ratkaisuja aikamme suurimpiin ongelmiin. Poliittisen linjan terävöityminen ja vaihtoehtojen tarjoaminen on ainoa tie, jolla keskustaoikeisto voi pitää asemansa Eurooppa johtavana poliittisena tekijänä. Vuonna 2019 kannustan kaikkia järkevämpää veropolitiikkaa ja oikeistolaisempaa politiikkaa tukevia äänestäjiä äänestämään nykyisen puoluejohdon sijaan uusia kasvoja.

Juhani Savonen

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Johtunee siitä, että suomalaiset keskituloiset haluavat mieluummin etuuksia kuin veronkevennyksiä. Ansiosidonnaiset perhe-etuudet ovat hyvin haluttuja. Se, että nuorille naisille on tehty mahdolliseksi yhdistää työura ja perhe, maksaa julkiselle sektorille paljon ja pitää veroastetta korkeana.

Käyttäjän JuhaniSavonen kuva
Juhani Savonen

Entä sitten, se selkeästi aiheuttaa korkeampaa työttömyyttä ja sosiaalista kärsimystä kuin verokkimaissa kuten Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Meidän pitäisi pyrkiä kansanhyvinvoinnin parantamiseen, pohjoismaisen malliin ideologisen sitoutumisen sijaan. Itse uskon, että valtion tehtävä ei ole päättää ovatko äidit kotiäitejä. Siihen pitäisi olla perheillä omavalinnanvapaus resurssiensa puitteissa.

Toimituksen poiminnat