Ajatuksia Suomesta ja Pohjoismaista Taloudellisia tosiasioita ei voi välttää

Veropolitiikka tarvitsee asennemuutoksen

Kesästä asti media on käsitellyt kaikkia ulkomaille muuttaneita veropakolaisina. Olen huolestunut tästä keskustelukulttuurin kiristymisestä. Siinä Suomessa, johon synnyin, oli kansalainen vapaa päättämään oman kohtalonsa. Jopa Helsingin Sanomat selvityksessään ’’ "Nyt eläke tulee puhtaana käteen" – mitä ajattelevat Portugalin verovapauteen muuttaneet entiset johtajat? ’’ syyllistää pitkän uran tehneitä menestyviä suomalaisia. Nähtävästi suomalaisten kateellisuus ja kyvyttömyys hyväksyä menestys on saavuttanut aivan uuden tason. (Helsingin Sanomat 18.10.2015)

Kasvua-alustaksi tällainen ajattelutapa ei sovellu lainkaan. Itse haluaisin olla rakentamassa vapaata Suomea, jossa kansalaisia ei nähdä vaalikarjana tai hallinnon ylläpitämiseen tarkoitettuina resursseina. Suomessa olisikin pyrittävä näkemään kansalaiset yksilöinä, joilla on omat kulutuspreferenssinsä. Yksinkertaisesti kaikkien ihmisten ei pidä toimia ja elää yhteiskunnassa samoja tottumuksia noudattaen, niin kauan kun harmia toisen yksilön elämälle ei tapahdu. Silti jopa tasavallan presidentti Niinistö tuomitsee vero-optimoinnin ja seuraa yleistä ajatustapaa nähdä kansa keskushallinnon resursseina. (Helsingin Sanomat 23.10.2015)

Tulevaisuuden kannalta onkin tämä yleismaalainen ajattelu erityisen tuhoisaa. Suomen pitäisi kehittyä siihen suuntaan, että maa olisi houkutteleva juuri maailmanluokan osaajille ja vauraille yksilöille. Sen sijaan Suomessa halutaan viedä viimeisetkin sentit niiltä, joilla niitä on. Yksikään osaava korkeakoulutettu ei näe Suomea ensimmäisenä maana uraa suunniteltaessa edes suomalaisissa kauppakorkeissa. Saman harkinnan paikka on edessäni muutaman vuoden päästä. On hyvin mahdollista, että harkitsen uraa muualla, mikäli asennemuutosta Suomessa ei tapahdu lähivuosina. Edes isänmaallisena kokoomuslaisena, en kykene hyväksymään nykyistä ajatustapaa, jossa verot nähdään positiivisena asiana. Verotus on aina toimeliaisuuden rankaisemista ja laiskottelun palkitsemista.

Juhani Savonen

Puheenjohtaja                                                                                                                                                                      

Espoon Nuoret Järkiporvarit Ry

 

Lähteet:

http://www.hs.fi/talous/a1445051603902

http://www.hs.fi/politiikka/a1445567215983

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Voisit lähteä vaikka heti, säästäisit veroeuroja suomea rakentaville.

Käyttäjän JuhaniSavonen kuva
Juhani Savonen

Miksi turhaan? Pitää hyödyntää koulutusjärjestelmää, että saa hieman takaisin yhteiskunnaltakin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Okey. Mikäs kausaliteetti tuohon liittyy?

Käyttäjän MattiParkkinen kuva
Matti Parkkinen

Portugalin veropakolaisten eläkkeistä kaksi kolmasosaa maksetaan tällä hetkellä Suomessa työssäkäyvien veroista. Suomen valtion kannalta veropakolaisuus on puhdasta varkautta.

Käyttäjän JuhaniSavonen kuva
Juhani Savonen

Tuo toki on totta, mutta ratkaisu on toisenlainen. Eläkejärjestelmämme varastaakin juuri työssä olevilta työttömille ja eläkeläisille. Ratkaisu olisikin,että nykyisestä eläkejärjestelmästä luovuttaisiin. Eläkkeiden pitäisi vastata ainoastaan maksettuja eläkemaksuja. Eläkkeet eivät rahoitusteorian pohjalta voi perustua muuhun kuin itse maksuihin. Mikään järjestelmä ei globaalissa maailmassa voi perustua siihen, että ihmiset ovat valmiita asumaan eläkepäivänsä kotimaassaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Matti Parkkissen ajatusmaailma on yhden suhde yhteen entisten itäblokin maiden yhteiskuntapolitiikan kanssa. Siellä katsottiin, että kukaan ei saa "karata" maasta pois, koska yhteiskunta on maksanut heidän kouluttamisestaan. Jos tälle tielle lähdetään, niin olisi parempi, että yhteiskunta ei kustantaisi mitään kenellekään.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

"Yksikään osaava korkeakoulutettu ei näe Suomea ensimmäisenä maana uraa suunniteltaessa edes suomalaisissa kauppakorkeissa."

Masentavaa oppia tällä tavoin, etten olekaan osaava korkeakoulutettu.

Mutta toisaalta minähän en olekaan ikinä opiskellut vallan suomalaisessa kauppakorkeakoulussa vaan pelkästään jossain Pohjanmeren länsirannan provinssipuljussa.
Quod erat demonstrandum.

Käyttäjän JuhaniSavonen kuva
Juhani Savonen

Toki, jos rakastaa tasapäistävää hyvinvointivaltiota, joka kannustaa keskinkertaisuuteen on Suomi oiva valinta.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Keskinkertaisuuden päätähuimaavien sfäärien saavuttaminen on aina ollut suuri tavoitteeni elämässä.

Irene Routio

Jos joutuu toistuvasti uhkailluksi ja muutaman kerran pahoinpidellyksi sellaisen epäilyn tähden "ettäon rikas perikunta" (ihan normikossulla osuutta asiaan), kyse on lähinnä poliittisesta turvapaikasta. Me maksetaan humanitaarisuuden nimis pakolaisten sijoittamisesta, mutta on liian suuri häpeä myöntää olevansa ns "rikas", vainoriski ym liian suuri. Ns "veropakolaisuus" on synonyymi turvapaikanhaulle. Ns "rikas" on vapaata riistaa. Jopa hupiohjelmissa on todettu: "on hyvä, että rikkailla menee huonosti". Jos joku avittaa tässä, hän lienee hyvis, robin hood. "Jos jollakulla on enemmän, on se muilta pois", totesipreshalonen. Tästä tietysti suodatettiin ay-liike. Saavutetuista eduista ei luovuta. Työtä ei jaeta. Nykyään akat ovat luusereita, duunarieilla pyyhkii hyvin, esim wc-paperi-indeksi. Veropakolaisuutta paheksutaan, mutta todellisuudessa fiksuimmat rikkaat pelastavat sosiaalisen lähipiiinsä. Onko pahoinpitely oikeutuksella tuloraja? Tuntuu olevan. Esim sovittelu sopii vain joutilaalle porvarille. erilaiset naurettavat yleishyödylliset hankkeet on sitä "ylikoulutettua idiotismia". Todellinen elämäntaito asuu Turus Varissuon ja Runosmäen syntymäväärinkäsitetyil, elämänkoulukäyneis luusereis. Se on yhtk oikmuk, et porvari hakata penskai nähe. Paree ku kakrut huostaaotettas ja näkis tosi mattinykäselämäkoulu. Portugalit pitäs reilust nähdä samalais turvapaikoi ku Suomi kurdeilym, joit ei raha rassa.Saataskos blogi porvariturpissaanei sosluusereil? Omat taiot ei riitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Komppaan sataprosenttisesti kirjoitustasi. Ihmiset mielletään nykyään ensisijaisesti veronmaksajiksi eikä vapaiksi ihmisiksi. Suomalaiset ovat heittäytyneet mentaalisesti sosialisteiksi. Ihmiset ovat täällä yhteiskuntaa varten eikä päinvastoin.

Tästä syystä olen alkanut vierastaa myäs harmaan talouden vastaista kampanjaa. Talouden pyörät saadaan pyörimään sillä, että ihmiset saavat tienata ja yrittää, ei sillä, että heitä kytätään kuin rikollisia. Nyky-yhteiskunnassa halutaan, että ihminen on mieluummin sossun luukulla kuin myymässä itse paistamiaan pizzoja.

Irene Routio

Esim ns nettikeinottelu mahdollistaisi toimeentulon erilaisille "elämästä vieraantuneille" idealisteille ja sosiaalitaidottomille. Jotenkin huorittelut, tappouhkaukset ja jopa srk asenne "katulähetykseen tekemästä rikkaita rikkaammaksi" mentaliteetti rassaa. Naapuribunde teki ihmeitä: Kuumaa vettä ja suolaa, ruovikko kuol. Se vaatii uskoa tai glyfosaattia. On arvokkaampaa valtiorahotteisesti kaivaa kuoppa, täyttää kaivaa ja työllistää yrmyorjal, palkallisel työntekijäl. On hyvä, että epäilyttävä aines ajetaan perikatoon. Hyvä, että rehdit maahanmuuttajat työllistetään. Heillä normiarvot ja heteronormativiset arvot.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen samaa mieltä Niinistön kanssa siitä, että on melkoisen raukkaimaista mennä Suomen verottajaa pakoon, kun on itse saanut nauttia, ehkä varsin lyhyenkin aikaa korkeasta palkasta ja nyt kuusikymppisenä lähtee veropakolaiseksi ehkä noin 20 - 30 vuodeksi. Sairastuttuaan palaa sitten tyytyväisenä viimeisiksi vuosiksiksiin suomalalaisen sairasvakuutuksen piiriin. Perijät kiittävät:)

Näitä ääritapauksia malliksi ottaakseni, niin eräskin vuorineuvos, joka teki enemmän tappiota kuin voittoa yritykselleen, niin hänkin on nyt jo yli kymmenen vuotta nauttinut yli 50 000 euron kuukausipalkkaa ja voi elää vielä pitkään.. . Saman verran lisää.? Onko se oikein, että muut eläkkeensaajat "maksavat" tavallaan hänelle täyttä eläkettä, ilman verovelvollisuutta?

Meille muille eläkeisille taas määrättiin raippavero, joka koskettaa kaikkia eläkeläisiä, mutta ei palkansaajia. Sinänsä erikoinen päätös monen sairaan eläkeläisen kohdalla, joka samalla rahalla elättää myös mahdollisesti vaimonsakin... Täytyyhän ne suuret "solidaarisuusverot" näille muille eläkeläisille tietysti laittaa, että saadaan veropakolaisten suuret eläkkeet maksettua jatkossakin. Oletan, että kohta kai nämä raippaverotkin kerotaan vielä kahdella, kun yhä useampi vauras eläkeläinen kyllästyy olemaan maksaja ja tuloja kaivetaan sitten jäävien pussista. Raadollista touhua. Moni kai miettii vielä mitä tehdä, mutta toivon mukaan lähtö ei tarkoita veropakolaisuutta.

Irene Routio

kaipaisin kommentteja niiltä lapsiperheellisiltä, joita on hakattu verotietojen tai liian suurten verotietoepäilyjen perusteella. Viisainta on vaieta. On synti olla rikas. Ihan oikein, että poliisi käskee tutkintavankeudes (rva niitä omppujakin heitellyt) muuttamaan, mut vois vähä auttaa. Ei o helppo lähte pois kotto, varsinkas luontopihalt. Iloitkaa verotiedoistanne! Jos jollakul o liikka o se muilt pois! katsokaa luodinreikiä LYK Lahti seinäs, tutkikaa hennala taustat! Ei ku havuja, Perkele!

Irene Routio

kinnostaisi keskustelu ja pohdinta, miksi jouduin ja läheiseni joutui, fyysisen pahoinpitelyn uhriksi. Tuskin ketään edes uhkaillaa, jos ei ole jotenkin ns kusipäinen tyyppi. miten on onnistuttu ratkaisemaan ns reviiriristiriidat? Miten parantaa kyläyhteisön heteronormatiivisuutta ja vuorovaikutustaitoja? Kyläkoulujen lakkauttaminen on erittäin vakava virhe.Esim poliisipartio lähtee n 20km keskustasta n 6x/v selvittämään juhannuskäni vs heteronormatiivinen ydinperheongelmia. Miten saada vakaa ja jatkuva heteronormatiivinen vuoropuhelu aikaseks? Taustat voi olla moni ri tavoin vaikeita.
Satunnainen teatteriretki P. Saisio "Slava. Kunnia" saattaa laukaista vitutuksen. Just noin "ylistämällä alistettu homojengi". Ihanaa. Tykkään. En saa sanoa omas kotosrk. Homot uhka ja vie Suomeni tuhoon. Pitäs muuttaa ja elää ja antaa elää. Naapurisrk palkkaa superhuoran, riparit syyllistää neitsyyden menetyksest ja kannustaa "aitoon avioliittoon". Silti verotuspolitiikka suosii tietyllä tavalla. Ja itse Iso_Sauli syyllistää maastamuuttajia, myöntämättä, että verotiedot yx syy vainota oman maan kansalaisia. Ei ku Hard rock ahlle lujaa elikkä Havuja, Perkele!

Pekka Pylkkönen

Toki pitää saada rauhassa asua ja muuttaa sinne minne haluaa, mutta olisi ihan loogista verottaa eläke Suomessa ihan siitä syystä että alkuperäiset eläkemaksut ovat olleet verovähennyskelpoisia ajatuksella että eläkkeet verotetaan vasta kun ne nautitaan.

Tämä siitä huolimatta etten tosiaankaan pidä nykyisestä eläkejärjestelmästä. Ja verotuksen taso on oma keskustelunsa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiteyttäen voisi sanoa, että ei pidä syyttää niitä muuttajia, vaan Suomen vero- ja eläkejärjestelmää. Niinistön tämänpäiväinen kannanotto oli mielestäni erittäin ("äärimmäisen") omituinen.

Käyttäjän MattiParkkinen kuva
Matti Parkkinen

Juhani ja Juha. Ihmiset, myös eläkeläiset, saavat asua missä maassa haluavat, mutta jos eläke maksetaan Suomesta, myös verot täytyy maksaa Suomeen. Muunlainen menettely on varastamista valtiolta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varastaminen on rikollista ja niin kauan kuin toimii lakien sallimissa puitteissa, ei voida puhua varastamisesta. Sama koskee yritysten verosuunnittelua.

Portugaliin muuttaneilla ei ole mahdollisuutta maksaa veroja Suomeen, koska verolainsäädäntö on heidän osaltaan säädetty toisin.
Jos siitä syystä pitäisi mielestäsi Portugaliin muuttaminen eläkeläisten kohdalta kriminalisoida, niin olen totaalisesti eri mieltä.

Käyttäjän SamiRuokokoski kuva
Sami Ruokokoski

Jos kohta olisikin niin, ettei blogisti katso perustelluksi yrittääkään pukea näkemystään kaikkia mahdollisia tahoja miellyttävään muotoon, niin oikeilla linjoillahan mies on silti ilman muuta. Myöskin hra Kuikan näkemykseen tässä asiassa on helppo yhtyä. Mutta erityisen huolestuttavaa on havaita järkevien, harkittujen kannanottojen esittäjänä tunnetun ylipäällikön -sanotaanko nyt ajatuksia herättävä- esiintulo asiassa. Tämä käynnissä oleva kilpailu ilman yhteiskunnan tukea toimeentulevista asukkaista/kansalaisista kun ei näkemykseni mukaan tule jatkossa ainakaan siinä määrin helpottumaan, että Suomella olisi varaa ylimielisyyteen.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Juhani Savonen: " Itse haluaisin olla rakentamassa vapaata Suomea, jossa kansalaisia ei nähdä vaalikarjana tai hallinnon ylläpitämiseen tarkoitettuina resursseina. "

Ihmettelen hieman tätä toteamusta, koska vallanpitäjien on parlamentaarisessa demokratiassa saatava vaaleissa kansan mandaatti. Jos hallitus unohtaa äänestäjät, niin puolueiden kannatusluvut muuttuvat seuraavissa vaaleissa niin, että sama hallituspohja ei ainakaan voi jatkaa.

Oletetaan esimerkiksi, että nykyinen hallitus korottaisi päivähoitomaksuja niin paljon, että ajaisi sillä tavalla kymmeniä tai jopa satoja tuhansia alle kouluikäisten lasten äitejä työelämästä. Näiden perheiden täysi-ikäisten jäsenien ääniä eivät nykyiset hallituspuolueet todennäköisesti seuraavissa vaaleissa saisi. Vastaavalla tavalla toki kansalaiset rankaisevat liiallisiksi katsotuista veronkorotuksistakin, mikä selittää houkutusta tehdä budjettialijäämiä, jos se suinkin onnistuu ilman aivan kohtuuttomia riskejä.

Käyttäjän JuhaniSavonen kuva
Juhani Savonen

Mikko Nummelin demokratia ei ole vapautta. Kyseessä on enemmistön tyrannia. Enemmistö äänioikeutetuista on keski-ikäisiä kansalaisia, jotka eivät ole valmiita joustamaan saavutetuista eduistaan. Siksin meidän nuorten kansainvälisten liberaalien on tehtävä päätös edustaako Suomi maata, jossa uramme haluamme tehdä.

Toimituksen poiminnat