Ajatuksia Suomesta ja Pohjoismaista Taloudellisia tosiasioita ei voi välttää

Suomea uhkaa näivettymisen jatkuminen

Tänään 10.9.2015 hallitus julkaisi budjettinsa vuodelle 2015. Hallitus on päättänyt leikkauksien ohella korottaa pääomaveron 35 % ja laskea solidaarisuusveron tulorajaa. Vaikka tätä ennen julkaistut leikkaukset parantavat Suomen kustannuskilpailukykyä, luopumalla viikonloppu lisistä ja lyhentämällä lomia. Nämä verouudistuksen eivät ole kansantalouden kannalta järkeviä. Suomen nykyinen verotuksen korkea progressiivisuus ja pääomaverojen korkea verotus eivät kannusta taloudelliseen kasvuun tai investointeihin ylipäätänsä tässä heikossa makrotaloudellisessa tilanteessa.

Teknologia teollisuuden viimeisimmässä analyysissä ’’Suomen yritysverojärjestelmä on uudistettava – mallia Virosta’’ toukokuulta todettiin kansantalouden kärsivän investointitaantumasta. Pääomaverotuksen korottaminen ei ainakaan investointeihin kannusta. Rahoitusteorian mukaan korkeammat verot on korvattava sijoittajille parempina tuottoina. Nykytilanteessa tämä on mahdottomuus toteuttaa, joten on oletettavissa investointien pysyvän matalana tai vähenevän tulevaisuudessakin. Työpaikkoja luovien projektien toteuttaminen voinee viivästyä rahoituksen puuttumisen vuoksi tai ne tehdään muualle kuin Suomeen tällöin.

Lisäksi verotuksen progression ulottamisella 72 000 euroa vuodessa tienaaviin on negatiiviseia ulkoisvaikutuksia. Etenkin korkeakoulutetuille ja muille korkean tuottavuuden omaaville kansalaisille tämä viestii, että ei ole järkevää pyrkiä taloudellisen vaurauden hankkimiseen.

Koen, että minunlaistani kauppatieteiden opiskelijaa kannustaa hallitus selvästi muuttamaan ulkomaille tutkinnon suorittamisen jälkeen. Hallituksessa olisi hyvä alkaa miettimän: kuinka ajatteluun kyvyttöminä  meitä kauppatieteiden opiskelijoita pidätte. Ruotsia suhteellisen hyvin puhuvana Tukholma vaikuttaa hyvin kiinnostavalta vaihtoehdolta tulevaisuudessa.

Korotusten sijaan olisi voitu leikata lapsilisistä ja julkisesta sektorista voimakkaammin. Yksinkertaisesti Suomi elää nyt yli varojensa. Leikkauksia on tehtävä, jotka koskevat kaikkia. Julkinen sektorin pienentäminen on ainoa mahdollisuus tähän.

Juhani Savonen

Puheenjohtaja

Espoon Nuoret Järkiporvarit Ry

Lähteet:

http://teknologiateollisuus.fi/fi/ajankohtaista/julkaisut/tilanne-ja-nak...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nuoret järkiporvarit ovat tässä asiassa väärässä, Jos pienituloisilta leikataan "talkoiden" nimissä rankalla kädellä, pitää myös paremmin toimeentulevien asiaan osallistua.

Käyttäjän JuhaniSavonen kuva
Juhani Savonen

Kai tiedostat, että kynnys korkeakoulutetulle muuttaa ulkomaille on matalampi kuin heikommin koulutetuilla. Yleisesti korkeakoulutettu tienaa paremmin ulkomailla ja keskiverto kansalaisen elintasoa on ylläpidetty keinotekoisesti. Kustannuskilpailukyvyn saavuttamiseksi peruskansalaisilta on leikattava. Palvelualoilla 70% kustannuksista tulee henkilökunnan kustannuksista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos olet muuttamassa täältä pois, on varmaan sinun turha "heikommin koulutettujen" kanssa edes keskustella?

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Eiköhän se keskeisin mahdollinen hintakilpailukykytekijä meillä liity kuitenkin vientiteollisuuteen koska sieltä sitä rahaa tuodaan ulkomailta Suomeen. Palvelualoilla palvellaan vain toisia suomalaisia; tuskin sitä kautta kuitenkaan siirtyy "liikaa" rahaa kokonaistaloudesta palvelualan työntekijöiden taskuun? Ja jos palvelut tulevat liian kalliiksi, niin sitten kuluttaja voi käydä hankkimassa palvelua jostain josta sen saa halvemmalla.

Mitä noihin pääomiin tulee, niin niitä pitää joka tapauksessa kerryttää sukupolvien saatossa jotta pääsisimme ruotsalaiseen tilanteeseen. Sijoituksia on joka tapauksessa haettava ulkomailta, mikä tarkoittaa siis mieluummin kilpailukykyistä yhteisöverotusta kuin keskiluokan periaatteellista kurjistamista.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Paljonko on verottoman pääomatulon osuus?

Käyttäjän JuhaniSavonen kuva
Juhani Savonen

25 % osingoista muuten kaikkia menee verolle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos maksat saamistasi osingoista vain kahdenkymmenviiden prosentin osuudesta pääomaveroa, paljonko se on koko osingostasi prosenttiosuudessa laskettuna?

Käyttäjän JuhaniSavonen kuva
Juhani Savonen Vastaus kommenttiin #6

75% verollista ja myyntivoitto kokonaisena verolle. Kaikki arvopaperit eivät maksa osinkoa, joten tapauskohtaista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Et tainnut ymmärtää sitä, että puhuttiin listaamattomien yritysten osingoista?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Olen tätä verohallinnon sivun klinkkiä täällä aika usein jakanut, mutta siinä on hyvä esimerkkilaskelma, miten Aino maksaa 80 000 €:n tuloista vain 6000 € veroa. https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Sijoitukset/Osakkeet_ja_osingot/Osingot_listaamattomasta_yhtiosta(11937)

Sitten on Holding-yhtiöitä esim. http://www.hs.fi/talous/a1351833263326

Pekka Heliste

Koko maailmantalous näytetty,kasvu on heikkoa ja heikentyy kaikkialla.

Tämä johtuu siitä että pwalkkakilpailua estää palkkasumman kasvu ja samalla maailman ostovoima hiipuu.

Kasvu perustuu spekulatiivisten sijoitusten tuottoon, tuotto on näissä suurempi kuin reaalitalouden investoinneissa

Niinpä investoinnitkin hiipunut

Kun tilojen kasvukin keskittyy 1% niin 99% maailman väestöstä köuhtyy

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ei tuolla paljoa miinusta näy muuten kuin Suomella ja jollain Libyalla.

http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG

Suomessa oleva talouden lukko on itse aiheutettu. Säädökset ja säännöt on vedetty niin kireälle, ettei töitä välttämättä edes voi tehdä.

Pekka Heliste

Yli 10 vuotta eri puolilla maailmaa asuneena ja työtä tehneenä voin kertoa että aina kun Suomesta lähtee johonkin suuntaan niin byrokratia ja mielivaltaisesti kasvavat

Jukka Nieminen

Tottakai jos julkinen talous on ns. ylisuuri sitä pitää pienentää. Näin saadaan aikaan oiva taloussektorin supistuminen. Sellainen vaihtoehto että jos alijäämä on 5 miljardia, niin voitas sijoittaa vastaava raha johonkin tuottavaan ja netota siitä 10 miljardia ja maksaa alijäämä pois ei vaan ole tullut kenellekään mieleen.

Ei kai siellä kauppiksessakaan kenellekään opeteta että kauppa se on kun kannattaa? Sellainenhan on ihan ennenkuulumatonta ajattelua.

Oma neuvoni on että jos vaan pääset ulkomaille niin lähde ensitilassa. Täällä hölmöläisten satumaassa kun ei mene kun elämä pilalle.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

"Tottakai jos julkinen talous on ns. ylisuuri sitä pitää pienentää."

Tottakai kirjoitetaan erikseen "totta kai". Ei mulla muuta!

Terveisin kielipoliisi.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Jatkossa siis kaikki etf:iin, joista 0% veroa valtiolle ja kun työt loppuu, eikä uutta työpaikkaa enää löydy, niin sitten ulkomaille ja etf:t osakkeiksi. Siinäpä tilanteen tasalla oleville korkeastikoulutetuille toimintasuunnitelma. Voivat sitten hallinnossa ihmetellä, että miten verokertymä pienenee entisestään, vaikka varallisuus kasvaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen samaa mieltä siitä, että julkista sektoria on syytä pienentää, mutta ei organisaation käsillä työtään tekevien päästä, vaan sieltä hallinnosta erilaisista himmeleiden väliportaista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jälleen unohdetaan kovimman taakan kantajat eli eläkeläiset, joiden vuosieläke on yli 45 000 euroa. Heidän 6 % raippaveronsa ylimenevältä osalta jatkuu.

Eikä tässä kaikki.

Mikäli ansiotulojakin näillä eläkeläisillä kertyy yli 27 300 euroa vuodessa , niin iskee 72 300 euron kokonaisansion jälkeen myös mainittu 2 % solidaarisuusvero.

P.S. Ylipormestari Raimo Ilaskivi ( kok.) on toistuvasti tuonut tätä asiaa esille ja samalla kyseenalaistanut eläkeläisten verotuksen oikeudenmukaisuuden perustuslaillisella tasolla.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Mielenkiintoinen näkökulma. Teimme aiheesta pienen jutun Uuteen Suomeen:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/112498-kokoomuslai...

t. Linda / US

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Eri veroprosentit taulukkoon heitettynä kertovat, ettei pääomaverojen nostossa ole mitään järkeä, jos tietysti tarkoituksena ei ole verokertymän pienentäminen.

http://deneidez.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202190-pa...

Pekka Heliste

Osinkoverotus ei ole kovin suuri ongelma sillä osingoista 70-80% maksetaan ulkomaille ja verosopimusten vuoksi verottomana

Osingot eivät suomalaisren kukkaroa eikä valtion kassaa lämmitä

Suomi on oikeastaan siirtomaa,joka elättää ulkomaista sijotrajaa

Jokaisen sulmalaisen perheen pöydässä syö yksi ulkomaalainen sijoittaja

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tilanne voisi olla toisinpäin, mutta veronkiristyksillä ja sosiaalipolitiikalla on saatu aikaiseksi se, ettei kansan välttämättä edes kannata lähteä sijoittamaan. Siispä kohtalomme on olla juurikin kuvailemasi siirtomaa, jossa ollaan pääoman orjia kun sitä ei ole osattu kesyttää.

Pekka Heliste

Ilmeisesti ulkomaiset sijoittajtovat taitavampa kuin suomalaiset

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

"... Etenkin korkeakoulutetuille ja muille korkean tuottavuuden omaaville kansalaisille tämä viestii, että ei ole järkevää pyrkiä taloudellisen vaurauden hankkimiseen..."

Tämän sisältöisen lauseen olen kuullut lukemattomia kertoja vuosikymmenien varrella. Kykenisitkö sinä perustelemaan väitteen?

Käyttäjän JuhaniSavonen kuva
Juhani Savonen

Toki, etenkin nuorelle ja vastavalmistuneelle ulkomaille lähtö on suhteellisen helppoa, kun kerta ei ole omistusasuntoa tai perhettä. Vastaavasti ammattikoulun käyneet avioituvat aikaisemmin ja ovat sidottuja enemmän asuinpaikkaansa. Täten voimme olettaa, että korkeakoulutetun on nopeampi integroitua ulkomaille.

Pekka Heliste

Jjostain syystä ulkomaille muuttavista kantasuomalaisista 70% on ei- korkeakoulutettuja

Käyttäjän PiviMkip kuva
Päivi Mäkipää

Vähän ehkä asian vierestä, mutta ei välttämättä.Tämä kylteri kirjoittaa käsittämättömän huonoa suomenkieltä "korkean tuottavuuden omaavaksi kansalaiseksi" ja aktiiviseksi bloggaajaksi. Mitä tulee tuohon erittäin kyseenalaiseen jakoon "korkean tuottavuuden kansalaisiin" ja muihin, ei liene mitenkään perusteltua määritellä sitä koulutuksen perusteella. Meidän vientiteollisuutemme selkäranka ovat ammattitaitoiset duunarit, eivät välttämättä ekonomistit. Julkisen puolen "tuottamattomat" ammattilaiset mahdollistavat tämän vientiteollisuudessa tehtävän työn hoitamalla sairaat terveiksi ja töihin, työssä käyvien lapset ja huolehtimalla kyltereiden koulutuksesta. Nyt viisaita ajatuksia siitä, mistä säästämme. Se ei saa olla työtä tekevän ihmisen palkasta, jonka julkisen puolen työntekijäkin on ansainnut.

Petteri Hiienkoski

"Teknologia teollisuuden viimeisimmässä analyysissä ’’Suomen yritysverojärjestelmä on uudistettava – mallia Virosta’’ toukokuulta todettiin kansantalouden kärsivän investointitaantumasta."

Investointeihin kannustuminen on avaintekijöitä, esim. Viron yritysveromallilla. Muussa tapauksessa työvoimakustannusten alentamisesta tuleva taloudellinen hyöty häviää yritysten taseisiin tai osinkoina omistajille.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat